När ska du ta ellaOne® akut-p-piller

När ska du ta ellaOne®?

Om du har haft oskyddat sex inom de 5 senaste dygnen och det inte känns rätt för dig att få barn just nu så kan ellaOne® vara ett alternativ.

Om du har frågor om ellaOne®, har vi svaren som kan göra det enklare för dig. Oavsett om du undrar om ellaOne® passar dig, eller hur många gånger du kan ta akut-p-piller, eller något annat, kan du läsa om detta i avsnittet vanliga frågor och svar.

När är det bäst att ta ellaOne®?

Om du har haft oskyddat sex, kondomen gick sönder eller om du glömt ta ditt preventivmedel, kan du minska risken för en oönskad graviditet genom att ta ellaOne®. ellaOne är mest effektivt om det tas så snabbt som möjligt efter oskyddat sex/samlag, men kan tas upp till 5 dygn (120 timmar).

Hur tar du ellaOne®?

ellaOne® är ett akut-p-piller som kan tas med lite vatten oavsett tid på dygnet. Det finns inget som tyder på att alkohol eller rökning har någon inverkan på effekten av ellaOne®. Om du kräks inom tre timmar efter tagit ellaOne®, ska du ta en ny tablett.

När ska jag inte ta ellaOne®?

Du ska inte ta ellaOne® om:

  • 1. Du redan är gravid.
    ellaOne® är inte lämpligt för personer som redan är gravida eller misstänker att de är gravida. Akut-p-pillret skjuter fram ägglossningen för att förhindra graviditet: det orsakar ingen abort. Om du misstänker att du är gravid, ska du göra ett graviditetstest och om det är positivt, boka en tid med din gynekolog eller barnmorska för att diskutera dina alternativ.

  • Du är allergisk mot ulipristalacetat eller någon av de andra innehållsämnena i ellaOne®.
    (Innehållsämnena anges på bipacksedeln – rådfråga personal på apoteket om du är osäker)

Du ska prata med apotekspersonal eller läkare om du är i någon av följande situationer:

  • Om du lider av svår astma och tar orala glukokortikoider.

  • Om du lider av svår leversjukdom.

  • Läs alltid bipacksedeln före användning, och känner du någon form av oro prata med din gynekolog, barnmorska eller apotekspersonal.

Användbar information när du tagit ellaOne®

ellaOne® är ett akut-p-piller och ska bara användas i akuta situationer: det ska inte användas som en regelbunden preventivmedelsmetod, och kommer inte skydda dig mot oönskad graviditet i framtiden efter oskyddat sex.

Var medveten om att intag av ellaOne® kan påverka effekten av det vanliga hormonella preventivmedlet, som p-piller, p-plåster eller p-ring. Vi rekommenderar att om du vill ha sex igen efter tagit akut-p-piller, använd kondom tills din nästa mens tillsammans med ditt vanliga preventivmedel.

Kom ihåg att inget preventivmedel är 100% effektivt. Effektiviteten för akut-p-piller beror på när du har din ägglossning, och tiden mellan oskyddat sex och intag av akut-p-pillret. ellaOne® kan göra att din mens kommer lite tidigt eller lite sent, men om den är senare än 7 dagar, rekommenderar vi att du gör ett graviditetstest.